Seikat, jotka liikelahjoja antavien yritysten kannattaa huomioida

Yrityslahjat ovat yrityksen tapa kertoa jollekin henkilölle tai taholle, että heitä arvostetaan. Usein liikelahjoja annetaan aivan erityisen ahkerasti lomakausien lähestyessä. Joulun alla monet suomalaiset yritykset ja lukemattomat muut yritykset ympäri maailmaa valmistautuvat antamaan liikelahjoja sekä yritysasiakkaille, muille nykyisille ja potentiaalisille asiakkaille ja tietenkin myös yrityksen sisällä työntekijöille. Lahjan antaminen voi päällisinpuolin vaikuttaa aivan päivänselvältä tehtävältä, mutta valintaan on syytä kiinnittää huomiota.

Seuraavaksi esitellään muutama hyvä vinkki sen suhteen, millaiset liikelahjat ovat yrityksen kannalta suotuisia ja mitä ylipäätään tulee pohtia lahjan suhteen.

Valitse hyödyllinen lahja

Aivan liian usein yritysmaailmassa törmää lahjoihin, jotka tuntuvat täysin järjettömiltä. Miksi yritys tuhlaisi rahaa yrityslahjojen teettämiseen, ellei niistä olisi lahjansaajalle aidosti hyötyä? Vaikka fiksun ja hyödyllisen lahjan keksiminen ei aina olekaan aivan helppo tehtävä, voidaan nyrkkisääntönä pitää sitä, että parhaat liikelahjat ovat useimmiten sellaisia, jotka lahjan antaja ottaisi mielellään itsekin vastaan. Kaikkein suosituimpia yrityslahjoja ovat sellaiset, joita joka toinen yritys ei tarjoa. Vastaanottajalle voi merkitä hyvinkin paljon se, että yritys on uhrannut aikaa pohtiakseen, millainen lahja tilanteessa olisi kaikkein sopivin.

Ota huomiota paketointiin

Oli kyseessä yrityslahja tai jokin muu lahja, ei mikään näytä niin tökeröltä kuin lahjan tunkeminen vastaanottajan syliin sellaisenaan. Kaikkein siistein ja elegantein tapa luovuttaa yrityslahjoja on kääriä ne kauniisiin paketteihin, jotka ovat jo sellaisinaan miellyttäviä katsella. Joskus myös esimerkiksi lahjalaatikko voi tulla kyseeseen.

Laatu korvaa määrän

Harva yritys tuntuu sisäistävän, että yrityksen on kannattavampaa sijoittaa pienempään lahjojen määrään, mutta sen sijaan panostaa niiden laatuun. Mitä vähemmän lahjoja on, sitä todennäköisemmin niiden laatuun kiinnitetään huomiota. Ajat, jolloin mahdollisimman monelle jaettiin halpoja yrityslahjoja, tuntuvat olevan jo takanapäin.

Huomioi yritysten vaatimukset ja säännöt

Jos liikelahja on tarkoitus antaa yritykselle, on siinä tapauksessa syytä etukäteen tarkistaa, että se on mahdollista. Esimerkiksi rahallista lahjaa ei ole joissain organisaatioissa sallittua ottaa vastaan ja niin toimiminen saattaa johtaa ongelmiin. Näin ollen yrityksen sisäiset säännöt sekä tietenkin ulkoiset olosuhteet kuten vaikkapa kulttuuri ovat seikkoja, jotka on pidettävä mielessä.