Itsensä työllistäminen liikelahjojen tuottajana

Liikelahja joka on yksilöllinen

Miten monet ihmiset käydessään esimerkiksi messuilla pettyvät siellä tarjottaviin liikelahjoihin? Usein ne ovat kertakäyttöisiä, helposti hajoavia ja halvasti tuotettuja. Mahdolliselle asiakkaalle halpa ja huonosti tuotettu liikelahja viestii siitä, että häntä ei arvosteta, saati haluta vakavasti otettavaksi liikekumppaniksi. Hyvä liikelahja on kuin pienoismalli yrityksen brändistä, millaisia palveluja tai tuotteita se tarjoaa asiakkailleen. Iso-Britanniassa monet entiset työttömät ihmiset ovat alkaneet työllistää itseään pienyrittäjinä. Esimerkiksi “Home business innovation” -ajatus Guardianin artikkelin mukaan on poikinut työpaikkoja kotiyrittäjille, jotka UK Corporate Gifts kattoyrityksen kautta saavat tuotteitaan markkinoitua. Suomessakin on mahdollista toimia liikelahjojen alihankkijana, kun vain löytää sopivan markkinaraon ja markkinointikanavat.

Millaisia tuotteita kotiyrittäjä voi tuottaa liikelahjoina?

Liikelahjojen valmistajan kannattaa solmia sopimus mahdollisen markkinoijan tai tuotteen tarvitsijan kanssa. Esimerkiksi hotelliketjut voivat ostaa kotona tuotettuja liikelahjoja asiakkailleen. He voivat ostaa asiakkailleen kotona valmistettuja pieniä saippuoita, hiustenhoitoaineita, pieniä pulloja terveysjuomaa, saunavastoja, mainospyyhkeitä, VIP-kortteja (esim. ilmainen juoma hotellin ravintolassa tai jokin palvelu, kuten hierojalle pääsy ilmaiseksi), mainoskyniä ja kotona tuotettuja makeisia tai 3D tulostimella tehtyjä kenkälusikoita. Asiakkaat arvostavat liikelahjaa, jolla on heidän tarvitsemaansa käyttöä. Se ei saa olla sellainen, joka jää esimerkiksi asiakkaan kotona pölyttymään kaappiin tai kirjahyllylle. Kun liikelahja on miellyttävä ja sopivan kokoinen, asiakkaalle jää miellyttävä tunne palvelun tai tuotteen tuottajasta ja hän palaa asiakkaaksi uudelleen.

Uusinta uutta on tuottaa liikelahjana esimerkiksi peli, jota asiakas voi ilmaiseksi pelata kotinsa tai hotellin tietokoneella määräajan. Jos yritys on vaikka tarjoamassa maatilamatkailupalvelua, se voi mallintaa palvelunsa virtuaalisesti ja siellä esitellä tuotteitaan ja palveluitaan. Asiakkaan kiinnostuttua yrityksestä hän tulee henkilökohtaisesti paikalle asiakkaaksi. Tilaaminen ja tuotteen varaaminen pitää tehdä helpoksi Internetin tai ilmaisen puhelinnumeron kautta. Kun tilaus on tehty, liikelahja voi seurata tilaajaa välittömästi. Se voi olla vaikka maatilamatkailuyrityksessä pääsylippu paikalliseen teatteriesitykseen ja se pitäisi olla helposti tulostettavissa paperille tai asiakkaan matkapuhelimeen tiedostona.

Yhä enenevässä määrin liikelahjojen tuotanto on siirtynyt kotiyrittäjien tehtäväksi alihankintatöinä. Liikelahjojen antaminen lisää työllisyyttä ja parantaa yrityksien keinoja antaa asiakkaalle vastinetta heidän rahoilleen, kun he ostavat palveluita tai tuotteita.