Huomioi verotus yrityslahjaa hankkiessa

Näin vuoden loppupuoliskolla ja kesän jo ollessa loppumetreillä, ovat jo monen yrittäjän katseet tulevassa vuodenvaihteessa. Silloin on seuraava suuri myynnin sesonki monelle alalla, ja toisaalta yritysten toimintavuosi päättyy ja on aika kiittää henkilökuntaa, asiakkaita ja yhteistyökumppaneita. Yritysmaailmassa onkin joulun aika yrityslahjojen kulta-aikaa.

Halutaan muistaa asiakkaita ja yhteistyökumppaneita, usein mielellään laadukkaalla ja mieleenpainuvalla, kotimaisella yrityslahjalla, persoonallisellakin. Tässä verotus on seikka, joka yritysten ehdottomasti kannattaa huomioida yrityslahjoja hankkiessa, jotta yritys saa siitä antamisen ja kiittämisen ilon lisäksi kaiken mahdollisen hyödyn, paitsi näkyvyyttä, myös verotuksellista etua. Koska yrityslahjat ovat iso bisnes etenkin sesonkien alla, mutta myös ympäri vuoden, kiinnostaa se myös luonnollisesti verottajaa. Tämän vuoksi on hyvä huomioida muutama seikka:

Kuka on lahjan saaja? Hankitaanko lahjaa työntekijälle, asiakkaalle vai yhteistyökumppanille? Esimerkiksi henkilökunnalle annettavat joululahjat ovat verotuksessa kokonaan vähennyskelpoisia. Asiakkaalle tai yhteistyökumppaneille annettavien lahjojen kelpoisuus verotuksen vähennyksiin riippuu puolestaan lahjan laadusta ja koosta

Onko kyseessä mainoslahja vai edustuslahja? Mainoslahjoiksi lasketaan vähäarvoiset, massatavaroina hankittavat pienet lahjat, kuten kynät, taskulamput, avaimenperät ym. Mainoslahjat ovat yritykselle kokonaan sekä tuloverotuksessa että alv:n osalta vähennettäviä tavaroita. Edustuslahjat ovat selvästi saajalleen kohdistettuja, harkitumpia, yksilöityjä lahjoja, joiden rahallinen arvo on suurempi. Esimerkiksi alkoholipullot, veitsisarjat, pyyhesarjat ovat edustuslahjoja. Ne ovat verotuksessa tuloverotuksessa vain osittain vähennyskelpoisia, ja alvin osalta kokonaan vähennyskelvottomia

Annetaanko työntekijälle lahjaksi rahaa vai lahjoja? Merkkipäivän kunniaksi annetut lahjat, tai joulun jolloin kaikille työntekijöille jaetaan lahjoja, eivät kuulu ansiotuloverotuksen piiriin. Verottaja käsittelee joululahjat rahallisen arvonsa puolesta vähäarvoisina, joten ne ovat saajalleen verovapaita. Samoin merkkipäivien kunniaksi annetut lahjat, kuitenkin siten että kaikkia työntekijöitä tulee kohdella tasapuolisesti merkkipäivien kunniaksi. Toisin sanoen lahjakäytännön tulee koskea kaikkia henkilökunnan jäseniä, jotta niitä voidaan antaa verovapaasti.

Kuitenkaan rahaa tai esimerkiksi osakkeita ei voida työntekijöille antaa verovapaasti. Ei myöskään muuta siihen verrattavaa tuloa kuten lahjakortteja, joissa ei ole yksilöity sillä hankittavaa esinettä tai hyödykettä. Mutta poikkeuksena tästä ovat lahjakortit joissa on yksilöity minkä esineen tai hyödykkeen työntekijä voi sillä itselleen voi hankkia.